Acilde Gözlem

Yerel Birlik
Cerrahpaşa Tıp Öğrencileri Birliği
Gözlem sırasındaki öğrenci ve asistan arkadaşlar
Gözlem sırasındaki öğrenci ve asistan arkadaşlar
Ad Soyad
Ömer Faruk Bulut
E-Posta Adresi
omer-faruk-bulut@hotmail.com
Bu ay içerisinde gerçekleştirmiş olduğunuz etkinliğin adı nedir?
Acilde Gözlem
Bu etkinliği düzenlemek istemenizdeki hedefler ve etkinliğinizin içeriği nelerdir?
Öğrencilerin sistematik olarak üniversite hastanesi acilinde yeşil, sarı ve kırmızı alanlarda gözlem yaparak tecrübe edinmelerini sağlamak, tıp hayatlarında motivasyonlarını sağlamak ve erken dönemde hastane ortamına adaptasyonlarına yardımcı olmak.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Murat Dilmener hastanesi acilinde düzenlenen gözlem etkinliğini her hafta sonu 5 kişilik bir grup cumartesi günü 12.00 -- 17.00 arası, 5 kişilik diğer grup da pazar günü 12.00 - 17.00 arası; sarı, yeşil ve kırmızı alanlarda gözlem yapıyor. Sarı ve kırmızı alanda 2 kişi, yeşil alanda 1 kişi olacak şekilde gün boyu rotasyonla herkesin tüm alanlarda gözlem yapması sağlanıyor. Acilde olduğumuz süre boyunca asistan ve uzman doktorlar bize eşlik ederek ve imkan dahilinde gözlemlerimizi yaparak olabildiğince deneyimler kazanıyoruz.
Bu etkinliğin hazırlık sürecinde ve sonrasında sizi en çok zorlayan kısmı ne oldu?
Başlarda en zorlu süreç fazla öğrenci arasında sınırlı sayıda kişi seçmekken son zamanlara doğru acil gözlemi için başvuran kişi sayısı gidecek kişi sayısından da az olmaya başlıyor. Bunu için gidilecek tarihlerin belirlenmesinde özellikle sınav günleri okul etkinlikleri gibi dış etkenlerin dikkate alınması gerekiyor. Bir de katılan hiçbir grup fotoğraf çekmeye sıcak bakmıyor. Etkinliğin duyurusu ve paylaşımlarında kullanmak üzere fotoğraflara ekstra önem gösterilmesi gerek.
Bu etkinliğin sürdürülebilirliği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Bu etkinlik tek seferde gidilip bitebilecek bir etkinlik değil kesinlikle. Zaten etkinliğe başlarkenki amacımız da her haftasonu öğrencilerin acilde gözleme belirli nitelikle ve görevli doktorlarla koordine ve sistematik bir şekilde gidebilmelerini sağlamaktı. Şuana kadar 4 haftasonu olmak üzere 8 kez bu etkinliğimizi gerçekleştirdik ve daha da gerçekleştirmek istiyoruz. böylece daha fazla kişiye ulaşarak fırsat eşitliği de sağlamak istiyoruz.
Bu etkinlikten almış olduğunuz verimi nedenleriyle açıklayabilir misiniz?
Bu etkinlikten aldığımız verimin en önemli göstergelerinden birisi sanıyorum ki başvuru sayısıydı. Tek sefere mahsus olmayışı ile bir kezde katılamayan kişilerin diğer haftasonlarında katılma şansları oluyor. Ve en başından beri başvuru formu gidilecek sayıdan daha fazla oluyor. Bir de her ne kadar gözlemci öğrencilerden fotoğraf istesek de şimdiye kadar yalnızca 2 fotoğraf atılmış olmasını da gözlemdeyken oluşan yoğunluktan fotoğraf çekmeye fırsat bulamamaya bağlıyoruz :)
Etkinliğin kazanımları ve başarı göstergeleri nelerdir?
Bu etkinlik özellikle henüz klinik eğitimlere tam olarak başlamamış ilk üç yıldaki tıp öğrencilerini, preklinlik dönemdeyken ilerideki meslek hayatlarına ve derslerine olan motivelerini artıyor. Kendilerinin de dahil olarak en yakından sadece teorik kısmı değil çalışma ortamlarını ve hasta - hekim ilişkilerini de gözlemleyerek deneyim edinebilme fırsatı tanıyor. Aynı zamanda acilde bulunan asistan ve uzman doktorların verdikleri spot bilgilerle de tıp eğitimlerine katkı sağlamış oluyoruz.
Etkinliğin gerçekleştirilme tarihi