Ufuk TÖB, Mart, 2024

Adınız Soyadınız
Arda ÇİFCİ
Ay
Mart
Yıl
2024
Yerel Birlik
Ufuk Tıp Öğrencileri Birliği
Bu ay içerisindeki hedefleriniz neydi?
Bu ay içindeki hedeflerim aktifliği düşmüş olan tıp eğitimi koluna aktifliğini yeniden kazandırmaktı. 1 ay içerisinde 2 verimli etkinlik düzenleyerek aktifliği tekrar kazandırmaya çalıştım ve okulumdaki TÖB üyelerine Tıp Eğitimi kolu ne yapar, nasıl yapar bunu göstermeye çalıştım. Onun haricinde TÖB üyelerine bilimsel okuryazarlık kazandırmak açısından öncelik verdiğim etkinliklerden biri "Makale nasıl okunmalı?" etkinliği oldu. Burada daha önce üzerinde çalıştığımız bir makaleyi katılımcı arkadaşlarla nasıl daha kısa sürede daha verimli okuruz ve nasıl, nereden okumaya başlamalıyız bunu tartıştık. Diğer etkinliğimiz ise "Tıp Fakültesinde Hayatta Kalma Rehberi" etkinliğimiz oldu. Bu etkinlikle de alt dönem arkadaşların tıp fakültesi hayatına adapte olmasına ve tıp fakültesi yaşamını anlamasına yardımcı olmaya çalıştık.
Bu ay içerisinde yaptığınız Tıp Eğitimi ilişkili etkinlikler - aktiviteler nelerdir?
Yukarıda belirttiğim gibi bu ay 2 etkinlik düzenledik. İlki makale okuma üzerine yaptığımız "Makale nasıl okunur?" etkinliğiydi. Bence bu çok önemli bir etkinlik ve her sene dönem başı birer tane olmak üzere 2 kere bu etkinliğin yapılması gerektiğini savunanlardanım. Tıp fakültesi boyunca karşımıza onlarca hatta yüzlerce makale çıkıyor ve bunları anlamamız için çok fazla süremiz olmuyor. Hem zamanı verimli kullanıp hem de elimizdeki kaynağı en iyi şekilde nasıl hazmedebiliriz bunun üzerinde durduğumuz, uygulamalı, yüz yüze yaptığımız bir etkinlikti ve çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Diğer etkinliğimiz ise "Tıp Fakültesinde Hayatta Kalma Rehberi" adlı etkinliğimizdi. Burada dönem 4 ve dönem 5 olmak üzere 2 konuşmacı vardı ve tıp fakültesi dönemlerinde yaşadıkları zorluklardan, bunları nasıl aştıklarından, yaptıkları hatalardan ve çıkardıkları derslerden bahsettiler. Bu etkinliğimiz özellikle tıp fakültesine yeni başlamış olan, çalışma düzenini oturtamamış olan ve tıp fakültesine nasıl yaklaşması gerektiğini tam olarak anlayamamış olan arkadaşlarımız için çok verimli bir etkinlikti.
Bir Tıp Eğitimi Direktörü olarak bu ayki hedeflerinize ulaştığınızı düşünüyor musunuz?
Bu ayki hedeflerimize ulaştığımızı düşünüyorum. 1 online 1 yüz yüze olmak üzere 2 etkinlik düzenledik ve iki etkinlikte de ilgili katılımcılarla beraberdik. Katılımcı sayısı elbette ki çok önemli ancak katılan kişilere faydalı olmak ve onlara hitap edebilmek de çok önemli. İki etkinliğimizde de katılan arkadaşlarımıza katkılarımız olduğunu kendilerinden geri dönüş alarak öğrendik ve bu bizleri çok mutlu etti. Bir etkinlik planımız daha vardı ancak hocamızın programındaki yoğunluk nedeniyle onu ertelemek durumunda kaldık. Buna rağmen bu ayı dolu dolu geçirdiğimizi düşünüyorum.
Bu ay içerisinde katıldığınız TurkMSIC dahilindeki etkinlik – aktiviteler nelerdir?
Martın başında şubat ayı için düzenlenen aylık toplantımıza katıldım, toplantı benim açımdan çok verimliydi. Hem diğer yerel birliklerden arkadaşlarla tanışmış oldum hem de ufak bir oyun oynadık. Tıp fakültenizde bir şeyi değiştirebilseydiniz bu ne olurdu? Tıp fakültenizin pozitif ve negatif yanları neler? Bu konular üzerinde konuştuk ve hem okuduğum okulun pozitif-negatif yanlarını daha iyi görmüş oldum hem de diğer tıp fakülteleri hakkında bilgi sahibi olmuş oldum. Onun haricinde bu ay Ufuk TÖB Tıp Eğitimi olarak düzenlediğimiz makale okuma etkinliğine ve tıp fakültesi rehberi etkinliğine katıldım. Bu etkinlikler benim akademik farkındalığımı arttırdı ve yerel birlik içinde daha fazla arkadaşla birebir tanışma fırsatım oldu. Tıp fakültesi boyu karşımıza çok fazla makale çıkıyor o yüzden tüm tıp fakültelerinde makale okuma etkinliğinin rutin olarak düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum ama tercihen bahar-yaz gelmeden yapılmalı.
Bu ay içerisinde herhangi bir motivasyon kaybına uğradınız mı? Uğradıysanız buna sebep olan etmenler nelerdir ve nasıl aştınız?
Motivasyon kaybına uğramadım çünkü böyle bir şansım yoktu. Ufuk TÖB tıp eğitimi kolunun aktifliğinin azaldığını görmek beni üzdü ve bunu düzeltmek için tam gaz harekete geçme ihtiyacı duydum. Biri online diğeri de yüz yüze olmak üzere 2 etkinlik düzenledim ve bu etkinliklere ilgili kişilerin katılması benim motivasyonumu daha da arttırdı. Son olarak benim için çok değerli olan bir hocamın sözünü buraya eklemek istiyorum çünkü ne zaman motivasyonumu kaybetsem bu sözü düşünüyorum: Hayatta her zaman koşmak zorunda değilsin, bazen yorulursun ve yürümek zorunda kalabilirsin, ancak mühim olan asla durmamak. Koşsan da yürüsen de asla durma ve yoluna devam et.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Savunuculuğu adına neler yaptınız?
Tıp fakültesi dekanımızla yüz yüze görüştüm ve diğer ay yapmak istediğim saha etkinlikleri konusunda izin almaya çalıştım. Bir AVM'de Heimlich manevrası eğitimi verme gibi bir planımız var ancak Ankara'da AVM'lerden izin almak pek de kolay olmuyor. Bu etkinliği hafta sonu, AVM'lerin yoğun olduğu bir saatte yapmak istiyoruz ve izin alma konusunda zorluk çekiyoruz bu yüzden tıp fakültesi dekanımızla birlikte AVM'lerle görüşme planı yaptık. Onun haricinde 10/10 aylık toplantısına katıldım ve diğer tıp fakültelerindeki direktörlerin neler yaptığını inceledim. Diğer fakültelerdeki direktörlerle tanışma fırsatım oldu ve birlikte oynadığımız ufak oyun da bana farkındalığımı arttırdı. Bir fizik tedavi doktoru ile görüştüm ve görüştüğüm doktorla beraber fakültemdeki arkadaşlara yüz yüze bir postür eğitimi vermeyi planladık. Tıp fakültesindeki yoğun çalışma temposu yüzünden pek çoğumuz duruş-postür sorunu yaşıyoruz ve bu konuda bir etkinlik yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
Gelecek ay içerisinde yerelinizde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz etkinlikler – aktiviteler nelerdir?
Öncelikle bir AVM'de halka farkındalık kazandırmak amaçlı "Heimlich manevrası eğitimi" vermeyi düşünüyoruz. Bunun için fakülte dekanımızla birlikte AVM'lerle görüşmeyi planlıyoruz. Heimlich manevrası hem güncel bir konu hem de insanların mutlaka bilmesi gerektiğini düşündüğümüz bir konu. Unutmayın ufak dokunuşlar büyük etkiler yaratabilir. Diğer bir etkinlik fikrim ise fizik tedavi alanında. Tıp fakültesinde saatlerce ders çalıştığımız için pek çoğumuz duruş bozukluğundan şikayetçiyiz. Bir fizik tedavi doktoru ile görüştüm ve kendisi fakültemize gelip bizlere uygulamayı postür eğitimi vermekten memnun olacağını söyledi, kendisi aynı zamanda postür analizi de yapabileceğini söyledi. Bu etkinliğe çok önem veriyorum çünkü tıp fakültesini okumayı seçen bizler ömür boyu çalışmayı, öğrenmeyi ve öğretmeyi de seçmiş insanlarız ve bunları yaparken sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
NOME, NOME Asistanları ve Çalışma kolu direktörleri için eleştirileriniz ve katkılarınız nelerdir?
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim, ekip halinde çok güzel çalışıyorsunuz. Herhangi bir eleştirim yok.
Eklemek istedikleriniz?
Çok fazla şey yazdığımı düşünüyorum, umarım okurken bana kızmazsınız :-). Teşekkürler.