Hasta Hakları Teorik Eğitimi

Yerel Birlik
Çanakkale Onsekiz Mart Tıp Öğrencileri Birliği
Webinarımız sırasında çekilmiş bir hatıra fotoğrafı.
Etkinliğimizin afişi
Ad Soyad
Melisa Avcı
E-Posta Adresi
mellisaavciiii@gmail.com
Bu ay içerisinde gerçekleştirmiş olduğunuz etkinliğin adı nedir?
Hasta Hakları Teorik Eğitimi
Bu etkinliği düzenlemek istemenizdeki hedefler ve etkinliğinizin içeriği nelerdir?
Etkinliği İnsan Hakları ve Barış Çalışma Kolu direktörüm Serdar Kaya ve Proje ve Girişimler Destek Birimi direktörüm Elif Biçer ile gerçekleştirdik. Hedefimiz ülkemizde son zamanlarda gündemde olan konular hakkında en azından kendi çevremiz olan tıp öğrencilerini bilinçlendirmek ve farkındalık kazandırmaktı. Aynı zamanda geleceğin hekimleri olarak hasta hakları konusunda yeterli bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşündük. Etkinliğimizde Doç. Dr. Esin Akgül Kalkan ve Doç. Dr. Murat Tekin hocalarımız bize hasta haklarının etikteki ve pratikteki kısımlarını anlattılar. Etkinliğin devamında soru cevap üzerinden gittik ve merak ettiğimiz soruların da cevaplarını bulduk.
Bu etkinliğin hazırlık sürecinde ve sonrasında sizi en çok zorlayan kısmı ne oldu?
Açıkçası etkinliğin tarihi idi. 26 Ekim Hasta Hakları günü olduğu için bu tarihe yakın bir zamanda yapmak istedik. Ancak 26 Ekimden sonraki hafta 29 Ekim haftasıydı ve bir çok öğrenci hafta sonu ile bağlayarak katılamayacaktı. Bu nedenle 25 Ekim tarihini etkinlik tarihi olarak belirledik. Bu sefer de tatillerine cuma gününü de birleştirdiklerini öğrendik. Bu sebeple yüz yüze olarak planladığımız etkinliğimizi webinar şeklinde revize etmeye karar verdik. Katılımcı sayısı da bu sayede artmış oldu. Bizi en çok zorlayan kısım buydu.
Bu etkinliğin sürdürülebilirliği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Bu etkinlik için tarih çok sıkıntı yaratıyor. Tarihle ilgili bu problem iyi yönetildiğinde gayet sürdürülebilir bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Gelecek senelerde bu etkinliği yapmak isteyen direktör arkadaşlarım daha erken sürece başlarlarsa hiçbir şekilde sıkıntı çekmeyeceklerdir.
Bu etkinlikten almış olduğunuz verimi nedenleriyle açıklayabilir misiniz?
Bir hekim adayı olarak böyle bir eğitime ihtiyacım olduğunu düşünmekteyim. Bu eğitim hem hastaların haklarını hem de sorumluluklarını açıklamaktaydı ve hocalarımızın konu hakkında oldukça fazla bilgi sahibi olması nedeniyle bu ihtiyacımı fazlasıyla karşıladığını düşünüyorum. Aynı zamanda etkinlik süresince katılımcıların çekinmeden akıllarına takılan soruları sorması da ayrı şekilde aldığım verime verim kattı.
Etkinliğin kazanımları ve başarı göstergeleri nelerdir?
Tıp etiğinde hasta haklarının yeri, hasta hakları hakkında genel bilgiler, hasta hakları ihlal edildiğinde nasıl bir yol izlenebilir, halk arasında pek fazla bilinmeyen haklar, tüm bu teorik bilgilerin hekim adaylarının fakülte eğitiminde bulunuşu ve önemi, bizlerin hekim olarak hasta hakları dahilinde hastalarla iletişimimiz nasıl olmalı, hastaların sorumlulukları ve hasta sorumluluğunu yerine getirmediğinde hekim nasıl bir yol izlemeli kazanımlarımız idi. Başarı göstergesi olması adına Proje ve Girişimler Destek Birimi direktörümüz katılımcıların doldurması için bir ön test ve bir son test hazırladı. Bu test sayesinde katılımcıların yapmış olduğumuz etkinlikten ne derece verim aldığını ve etkinliğimizin başarısını görebilmiş olduk. Aynı şekilde etkinlik bitiminde katılımcılardan aldığımız geri bildirim mesajları da başarı düzeyini görmemize yardımcı oldu.
Eklemek istedikleriniz?
Yardımları için ulusal asistanım Ceyda Gayretli'ye çok teşekkür etmek istiyorum.
Etkinliğin gerçekleştirilme tarihi