Afet Tıbbı Simülasyon Eğitimi

Yerel Birlik
Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp Öğrencileri Birliği
Konuşmacılarımız ve katılımcılarımız
SCOME ve SCORP takımları
Ad Soyad
Sıla Nur Sunar
E-Posta Adresi
sunarsilanur@gmail.com
Bu ay içerisinde gerçekleştirmiş olduğunuz etkinliğin adı nedir?
Afet Tıbbı Simülasyon Eğitimi
Bu etkinliği düzenlemek istemenizdeki hedefler ve etkinliğinizin içeriği nelerdir?
Amaç: Öğrencileri Afet Tıbbı ve Triyaj hakkında bilgilendirmek ve bu alanlara ilgiyi arttırmak

Etkinlik 15.30'da Sıla Nur Sunar (LOME) ve Ayşe Zeynep Önder’in (LORP) açılış konuşması ile başladı. Dr. Mehmet Ergin'in “ Afetlerde Hasta Naklinin Temel İlkeleri, Gemi ile Hasta Nakli “ sunumu ile devam etti. Sonra Dr. Gül Pamukçu Günaydın tarafından “ Triyaj “ sunumu ile katılımcılara eğitim verildi, eğitim sonrası katılımcıların soruları yanıtlandı. Yoklama alındıktan sonra Afet Tıbbı Simülasyonu katılımcılara tanıtıldı ve katılımcılar simülasyon üzerinden sorulara cevap verdi. Simülasyon sonuçları eş zamanlı olarak Dr. Gül Pamukçu Günaydın tarafından açıklanarak, üzerinde konuşuldu. Sonrasında Hacer Erva Evingen, katılımcılara “ Afet Tıbbı ve Afet Durumlarında Anahtar Gruplarda Ayrımcılık “ Küçük Çalışma Grubu takım üyeliği görevi sürecinde elde ettikleri çıktıları anlattı. Kapanış oturumu ile etkinlik sonlandırıldı.

Bu etkinliğin hazırlık sürecinde ve sonrasında sizi en çok zorlayan kısmı ne oldu?
Simülasyon kısmını nasıl daha interaktif ve verimli yapabiliriz diye düşünmemiz gerekti bunun dışında SCORP ile ortak planladığımız bir etkinlik olduğu için bolca iş bölümü yaptık dolayısıyla bizi zorlayan/yoran bir kısım olmadı.
Bu etkinliğin sürdürülebilirliği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Aktif üyelerimizden Hacer Erva’nın Afet Tıbbı ve Afet Durumlarında Anahtar Gruplarda Ayrımcılık KÇG takım üyesi olması sebebiyle çalışmalarına hakimdik. Özellikle yaptıkları anket çalışması bizlere bu konuda genel olarak yetersiz bilgiye sahip olduğumuzu göstermişti, biz de bir bilinçlendirme etkinliği düzenlememiz gerektiğini düşünüyorduk. Acil hocalarımızla farklı bir konu için konuşmaya gittiğimde bu düşüncemizin ana hatlarını belirlememiz için bir fırsat doğdu ve bir hafta içinde her şey kesinleşti.
Anket sonucunu ve ön/son test sonuçlarımızı göz önüne alırsak bu yola çıkarkenki amacımıza ulaştığımızı varsayabilirim. Her sene yeni öğrenciler geliyor ve tabiki etkinliğimize katılmayanlar da vardı ve maalesef ki afetler hayatımızın bir parçası bu yüzden bu etkinliğin devamlılığının sağlanmasını ben çok isterim. Ayrıca etkinlik sonraki senelerde ilk yardım eğitimiyle de birleştirilebilir diye düşünmekteyim.
Bu etkinlikten almış olduğunuz verimi nedenleriyle açıklayabilir misiniz?
Etkinliğimizde ön ve son test uygulamıştık. Bu testler sonucunda katılımcılarımızın;
- Triyajda kullanılan renklerin anlamları konusundaki bilgileri % 170,
- Acil afet durumunda nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusundaki bilgileri %190,
- Afet triyajı hakkındaki bilgileri %196,
- Afet iletişimi ve afet bölgesindeki deneyimler konularında da bilgilerinin %60 oranında arttığı görülmüştür.
Etkinliğin kazanımları ve başarı göstergeleri nelerdir?
Tıp fakültesi öğrencilerinin afet tıbbı üzerine daha fazla bilgi sahibi olması, triyaj eğitimi alması, bu şekilde mezun olduktan sonra bilinçli doktorlar olarak afet esnasında, sonrasında etkili olabilmesi sağlandı, katılımcılar tarafından oldukça bilgilendirici, etkileyici hatta acil tıp branşına yönelik ilgilerinin arttığı şeklinde dönütler alındı. Bir önceki soruda bahsettiğimiz ön/son test sonuçları da ciddi bir başarı göstergesi.
Etkinliğin gerçekleştirilme tarihi